עולם פנימי ועולם חיצוני-מציאותי
הגישה הדינאמית “הטהורה” (הנקראת גם גישה פסיכואנליטית), גורסת ששינוי מותאם למטופל מתחיל מתוכו, מתוך עולמו הפנימי.
הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית “הטהורה” מאמינה שכדאי שהשינוי יתחיל מבחוץ על ידי עיצוב התנהגות, עיצוב הסביבה ושינוי צורת החשיבה של המטופל, ואלה בהמשך יביאו לשינוי בהרגשתו הפנימית העמוקה. גישה זו מחזיקה את האמונה של “fake it fake it until you make it ” כלומר זייפו את החיוך שוב ושוב עד שתרגישו שהחיוך מגיע מתוככם והוא אמיתי. זוהי אמונה שמשתקפת באמירה המיוחסת לרבי נחמן מברסלב “אתה נמצא במקום בו נמצאות מחשבותיך. ודא שמחשבותיך נמצאות במקום בו אתה רוצה להיות” .
ההבדל בין תובנה להבנה
למעשה ההבדל בין שתי הגישות דומה להבדל בין שני המושגים הללו. הבנה היא היכולת שלנו להבין משהו שמישהו הסביר לנו או שהסקנו מהסתכלות החוצה על תופעות שקורות בעולם שסביבנו. במקרה זה תהיה לנו תחושה נעימה שהבנו משהו אבל אם נחפש דימוי היא יותר דומה לעתים לפתרון של תשבץ ….
תובנה היא היכולת לתפוס משהו מתוך חוויה אישית פנימית שעוברת עלינו. זוהי תפיסה עמוקה שגורמת להרגשה של סיפוק וחיבור עמוק לעצמנו ולהכרות עמוקה עם האמת הפנימית שלנו. היא שונה מהחוויה של הבנה ברמה השכלית, בעיקר בעומק שלה ובחיבור שלה לתחושות שלנו. מעין תחושה של פתרון עמוק.
הוויכוח ההיסטורי בין הגישות
בעבר התחולל ויכוח מר בין נושאי שתי הגישות:
המטפלים הדינאמיים טענו שהשינוי שהם מצליחים לייצר אצל מטופליהם דורש סבלנות אבל כשהוא מגיע, הוא אמיתי, ונובע מהצרכים הפנימיים של המטופל. לכן, הוא מותאם אל המטופל באופן אישי ועמוק בלי הזיוף שנובע מעודף הקשבה לציפיות הסביבה ממנו, לחרדה ופחדים מכישלון. מתוך כך, מטפלים דינאמיים האמינו שבכוחו של הטיפול הדינאמי לסייע למטופל לייצר שינוי עמוק ויציב שיביא אותו לרמת רווחה ושלווה גבוהה יותר. מטפלים אלה מאמינים שאין קיצורי דרך וכדי להגיע לתוצאות עמוקות ויציבות יש צורך לעבוד לעומק, ביסודיות ולאורך זמן.
מטפלים המאמינים בגישה זו כבלעדית, יטענו שהשינוי שמביא הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הוא חיצוני, מביא להקלה זמנית בסימפטומים המציקים אבל לא מצליח להביא להקלה יציבה לאורך זמן. כך, מעט לאחר ההקלה הזמנית, הסימפטומים יחזרו להציק. לעיתים ילבשו צורה חדשה אך עדיין יטרידו ויציקו. מטפלים בגישה זו מאמינים כי הטיפול הקוגניטיבי מביא לכך שהמטופל לא לומד להיות קשוב לעצמו אלא לסביבתו. הסכנה, לדעתם היא שכתוצאה מהטיפול ימצא המטופל את עצמו מרצה את סביבתו ואת המטפל ולא יהיה אדם מפותח שמצליח להיות קשוב לעצמו ולצרכיו. הוא יתקשה לבטא את עצמו, תוך ריכוך ומיתון הקונפליקטים שנוצרים לעיתים מניגוד האינטרסים החבוי בהתנגשות שבין דרישות וציפיות הסביבה לבין צרכיו שלו.
המטפלים הקוגניטיביים התנהגותיים, לעומת זאת, טוענים שהגישה הטיפולית שלהם מביאה לתוצאות מהירות יותר. מחקרים מוכיחים שגישת הטיפול הזו מפחיתה את רמת הסבל והסימפטומים שמהם סובל המטופל. לכן, הטיפול הדינאמי פחות יעיל כיוון שלדעתם אין כל סיבה לעבור תקופות ארוכות של טיפול כדי להגיע להקלה.
כיום בעולם הטיפול יש מקום להתבוננות מזויות שונות והמלחמה הנטושה בין שני הקצוות של הטיפול הדינאמי ושל הקוגניטיבי התנהגותי, התמתנה מאוד. רוב המטפלים המנוסים יעזרו בטכניקות טיפול שונות ויהיו פתוחים יותר לשתי הגישות.
התאמת הטיפול תלויה גם בקושי עמו מתמודדים ובסגנון האישי של המטופל
מעבר לכל מה שניתן לכתוב על ההבדלים בין השיטות, חשוב לזכור כי הטיפול צריך להתאים לסוג הקושי עמו מתמודד המטופל. לכן, לא ניתן להגדיר שיטה כנכונה יותר או טובה יותר אלא כמתאימה יותר עבורכם. ההתאמה תלויה בטיב הקושי עמו אתם מתמודדים, בציפיות שלכם מהטיפול וכמובן גם בסגנון האישי שלכם- האם אתם מעדיפים להבין דברים לעומק ורק אז אתם מצליחים להרגיש טוב יותר או שאתם מחפשים פתרון מהיר יותר, עם הקלה מיידית, גם אם זמנית של הסימפטומים מהם אתם סובלים. זכרו, אין כאן בחירה בין שחור ולבן אלא התאמת הדרך הנכונה ביותר על הסקאלה של השילוב בין הגישות. מטפל מיומן ומנוסה יוכל לסייע לכם להבין את המשמעויות ולהמליץ לכם על השילוב הנכון עבורכם.
אז איך נדע איזה סוג של טיפול מתאים לנו?
בבואו לבחור את הטיפול המתאים לו, על המטופל המבולבל להתמודד עם שאלות אלו ולשאול את עצמו במה הוא מאמין. לא תמיד קל לדעת, ופעמים רבות הבחירה היא אינטואיטיבית. לעיתים יש התאמה והצלחה ולעיתים פחות.
יש זמנים שבהם הבשלות הרגשית, הצרכים, והמשאבים אינם תואמים גישה טיפולית כזו או אחרת ובזמנים אחרים דווקא סוג הטיפול הספציפי שלא התאים קודם מתברר כמתאים מאד.
למשל יש תקופות שבהן דרוש מענה מהיר ביותר והקלה ורק אחר כך נוצרת הבשלות ויכולת להשהות והעמקה. לעיתים ההפך הוא הנכון. חשוב לראות את האפשרויות השונות, להכיר בהן ולדעת להגיד לעצמנו מה מתאים לנו ולמה.
מעבר לכך, חשוב מאד לראות את המטפל– אותו אדם שיושב מולנו ולהרגיש אם אנחנו מתחברים אליו או לא. פעמים רבות החיבור יגיע רק לאחר פגישה או שתיים. לעתים זה ייקח זמן רב יותר. זה תלוי כמובן גם באופן ובמהירות בה אתם יוצרים קשר ויחסי אמון. לפעמים, החיבור עם המטפל המיומן ייתן לנו את התשובה הנכונה עבורנו ונוכל לסמוך על המטפל שיציע לנו את סוג הטיפול שיכול לעזור לנו בקשיים עמם אנו מתמודדים כרגע.
בהצלחה!!