טיפול דיאלקטי התנהגותי הוא טיפול שפותח בתחילת שנות ה- 90 על ידי פסיכולוגית אמריקאית בשם מרשה ליניהאן. במקור, הטיפול פותח כשיטה לטיפול באנשים שאובחנו כסובלים מהפרעת אישיות גבולית, הפרעה שעד אז נחשבה לקשה ובלתי ניתנת כמעט לטיפול.
בהמשך פותחה גישת הטיפול ב- DBT , וכיום גישה טיפולית זו נותנת מענה לכר נרחב של קשיים , שהמשותף לכולם הוא קשיים בויסות ריגשי. . כיום יכולים להנות מטיפול זה אנשים הסובלים מחרדות, דיכאון, נרציסטיות, התמכרויות, פוסט טראומה, טראומה התפתחותית, טראומה מורכבת, הפרעות אכילה, פגיעה מינית ועוד.
טיפול זה נמצא כמסייע לא רק לוויסות הריגשי אלא גם לוויסות דחפים, מה שעוזר מאוד להעלות את איכות החיים של מטופלים המתמודדים עם קשיים בתחומים אלה.
טיפול ה -DBT שייך לקבוצת הטיפולים הממוקדים והוא אחת מניגזרותיו של הטיפול הותיק הידוע בשם CBT, אך למעשה עדכני ומודרני יותר. זהו טיפול אינטגרטיבי, המשלב אלמנטים של טיפול פסיכולוגי קלאסי עם אלמנטים של טיפול ממוקד, קוגניטיבי התנהגותי.
הפילוסופיה שעומדת מאחורי הטיפול הדיאלקטי התנהגותי
Dialectical Behavioral Therapy- DBT
דיאלקטיקה היא תנועה בין קטבים מנוגדים, בין קטבים שיש ביניהם קונפליקט. תנועה זו באה לייצר חיבורים בין הקטבים, וכתוצאה מהחיבורים החדשים מביאה לצמיחה והתפתחות.
אם נחפש דימוי שימחיש את מהות הטיפול- נראה יצירת גשרים המחברים בין שני בתים שנמצאים משני צדדיה של תהום עמוקה. או הכנסת גוונים אפורים לחייו של מי שרואה רק גוונים קיצוניים של שחור ולבן.
פעמים רבות נוצרים בנפש פערים, פיצולים ונתקים עמוקים כתוצאה מטראומות, מקונפליקטים עמוקים, ממצב מולד או חיבור לא מוצלח בין תינוק לבין הסביבה שאליה הוא נולד.
דוגמא לפיצולים כאלה היא למשל הרגשה שאני “מצוין” שמתהפכת פתאום ללא סיבה ניראית לעין, להרגשה שאני “מפלצתי”, או הרגשה שאני מוצלח שמתהפכת להרגשה שאני אפס ולא שווה כלום. כשהפיצולים הללו עמוקים, וממושכים זה מביא לחוסר יציבות רגשי, שינויים חריפים במצב הרוח ולהרגשה של כאוס וחוסר אונים.
אנשים שסובלים ממצב זה אינם מצליחים לשלוט במעברים החריפים בין הקטבים. מבחינתם העולם בנוי מ”שחור ולבן”. גם אם מבחינה הגיונית הם יכולים לתפוס ולהבין שקיימות יותר משתי אפשרויות ושקיימים בעולם יותר גוונים, ואפילו שהם מסוגלים לראות את הגוונים הנוספים בעיניהם, עדיין בעולמם הרגשי הם לא מצליחים להגיב אל הגוונים הנוספים. עולמם הרגשי מתנהג בעל כורחם כאילו יש בעולם רק שחור ולבן.
דוגמא לכך היא אדם שנוסע ברכבו ויודע שהוא לא רוצה להיכנס לעימות אלים עם נהג אחר. אבל ברגע שמישהו חותך אותו, הוא לא מצליח להגיב אחרת אלא באלימות. זה פשוט קורה לו, הוא מוצא את עצמו, למרות כל ההחלטות של לפני, מגיב באלימות, ואחר כך מרגיש חרטה עמוקה, כישלון ותבוסה. זוהי דוגמא לקושי בוויסות רגשי ודחפי ולקצוות שמהם בנוי עולמם הרגשי של אנשים שסובלים מקשיי וויסות.
גישת ה DBT מסייעת למטופל למתן את “ההתהפכויות” על ידי פיתוח מודעות, לצד כלים שיסייעו למטופל להיכנס לעולם שיש בו מורכבות גבוהה יותר עם ריבוי אפשרויות, כך שלא תעמודנה לרשות עולמו הרגשי רק שתי אפשרויות של בחירה בין “שחור ללבן” אלא היכולת הרגשית לראות ולהיות מסוגל לבחור באפשרויות נוספות.