תחושת בדידות היא אחת החוויות הקשות ביותר שאנשים חווים. כל אדם ירגיש בודד בזמן כלשהו בחייו. ההרגשה הזו יכולה להחוות בתוך המשפחה, בזוגיות, בעבודה או בסביבה החברתית שלנו. תחושת הבדידות אינה בהכרח קשורה להעדר אנשים בסביבתנו הקרובה. אנחנו יכולים להרגיש לבד גם כשאנחנו מוקפים באנשים ואפילו באנשים קרובים ואוהבים.
הבדידות נחשבת היום לאחת הבעיות המרכזיות עמם מתמודד האדם בעידן המודרני. בבריטניה, הוחלט בשנה שעברה להתמודד עם הבדידות כהתמודדות עם מגיפה במינוי שרה חדשה- שרת הבדידות.
מהי אם כן הרגשת הבדידות?
כשאנחנו מרגישים בודדים, התחושה היא שאף אחד לא מתעניין בנו, או רוצה בחברתנו. לעיתים זו הרגשה שאף אחד לא מבין אותנו, שאנחנו שונים, שלא באמת מכירים אותנו, ואילו היו יודעים באמת מי אנחנו לא היו מתקרבים אלינו. לפעמים מתלווה לכך הרגשת חוסר אונים שקשורה להרגשת הדחייה ולקושי לפרוץ את מעגל הבדידות. לכל אלה תתלווה הרגשה של עלבון עמוק ולעיתים הרגשה של חוסר משמעות ואפילו אובדן טעם לחיים.
אם אתם חווים את כל אלה, כהרגשה קבועה עמוקה וממושכת חשוב לפנות לעזרה שכן בדידות היא חוויה סובייקטיבית מאוד והיא קשורה מאוד לפרשנות אישית ולאופן שבו האדם מתבונן על סביבתו וחווה אותה. ברוב המקרים מדובר באנשים שיש להם יכולות לייצר קשר עם סביבתם אך הם לא מצליחים לתת ביטוי ליכולות אלה. במקרים אחרים, הם מצליחים לייצר קשרים משמעותיים עם אנשים סביבם, אך לא מצליחים ליהנות או להרגיש מסופקים מהקשר, ובהתאמה לכך מרגישים מצוקה ובדידות.
ממה נובעת הבדידות?
בני אדם הם “חיה” להקתית, כלומר כולנו נולדנו עם זיקה לקשר ועם צורך עמוק שטבוע בנו לשייכות לקבוצה, ללהקה שלנו. בדידות קשורה באופן מובהק למידת היכולת שלנו ליצור מערכת יחסים מזינה ומספקת עם בני האדם שסביבנו. לעיתים אנחנו לא מצליחים בכך בשל גורמים מציאותיים, חיצוניים לנו הנובעים מאי התאמה בין הצרכים שלנו לבין מה שמספקת לנו הסביבה האנושית שמקיפה אותנו. במקרים אחרים, חוסר ההצלחה לייצר קשר מספק עם הסובבים אותנו נובעת מגורמים רגשיים פסיכולוגיים, גורמים אישיותיים הקשורים בנו. בהרבה מקרים קיים שילוב של גורמים סביבתיים עם גורמים אישיותיים שמביא לקושי או להרגשה סובייקטיבית של קושי.
גורמים רגשיים, פסיכולוגיים לבדידות
כאן אנחנו מדברים על שני גורמים עיקריים:
הגורם הראשון הוא הטמפרמנט המולד שלנו, כלומר המבנה הבסיסי של אישיותנו. אנשים שונים נולדים עם רמות שונות של אנרגיה, עם רמות שונות של רגישות, ושל צורך במגע עם האנשים שסביבנו – עד כמה אנחנו מוחצנים או מופנמים, כמה אנחנו זקוקים למרחב ומרחק וכמה לקירבה.
הגורם השני הוא מערכות היחסים הראשונית שהיו לנו (עם הורינו) ושמשפיעות פעמים רבות על האופן בו אנחנו מנהלים את מערכות היחסים שלנו בהמשך חיינו. מתוך מערכות היחסים המוקדמות תינוקות וילדים לומדים המון על העולם: הם מייצרים אמון או חוסר אמון בבני אדם, לומדים להיעזר או להתרחק, מרגישים רצויים או דחויים, מרגישים מוערכים או מבוקרים ועוד. בתוך מערכת היחסים המוקדמת הזו עם ההורים והמשפחה הקרובה, תינוקות וילדים צעירים רוכשים את המיומנויות הבסיסיות ביותר ליצירת קשר. ילד שסבל מחסך במערכת היחסים שלו עם הקרובים אליו עלול לסחוב איתו רגשות קשים לאורך חייו ולהתקשות לייצר לעצמו מערכות יחסים מספקות ומתגמלות.
בואו ניקח רגע להתבונן על אביב. אביב היה תינוק רגיש ונוטה להיבהל בקלות. הוא גדל עם הורים אוהבים ומסורים אבל מתוחים ונוקשים מאוד בדרישותיהם כלפיו. הם דרשו מצוינות בכל תחום, והיו אנשים מאופקים שלא נוטים להביע התפעלות מאביב ומיכולותיו. אביב פיתח הרגשה שהוא לא טוב מספיק ולא מוכשר מספיק. זה הביא לרגישות יתר לתחרותיות ולביקורת, מה שגרם לו להתרחק מחברת בני גילו. הם מצדם דווקא לא דחו אותו וחיפשו את חברתו, כיוון שהיה ילד נעים ורגיש. אביב הרגיש מתוח תמידית בחברת בני גילו. הוא הרגיש שהוא עוטה מסכה והעדיף לבלות עם עצמו במשחקי מחשב ולהמנע ממפגשים חברתיים. עם הזמן הוא הרגיש יותר ויותר בודד ובמצוקה. אביב הוא דוגמא לשילוב בין רגישות מולדת לבין מערכת יחסים נוקשה וביקורתית בבית שהביאה לקושי משמעותי בבניית הרגשת ביטחון וערך עצמי, קושי להרגיש הנאה וסיפוק מקשר חברתי ולקושי לבנות לעצמו סביבה חברתית תומכת ומשמעותית.
גורמים סביבתיים לבדידות
ישנם מצבים רבים שבהם נוצרת עלייה חריפה בהרגשת הבדידות בשל גורם חיצוני לנו. למשל אנחנו רואים עלייה משמעותית בהרגשת הבדידות שמציפה אנשים במצבים של הגירה או מעבר דירה, במצבים של אובדן כלשהו (בריאות, עבודה, פטירה של אדם קרוב), פרידה מבן / בת זוג, מצב כלכלי שהורע ועוד. גורמים אלה עשויים להיות זמניים וברי חלוף וכשתהיה הסתגלות לתנאים שהשתנו יחול שיפור משמעותי בהרגשת הבדידות. במקרים אחרים אנשים לא מצליחים לעכל את השינוי ולהסתגל אליו, ובמקרים אלה הרגשת הבדידות עלולה להתמשך ולפגוע באיכות חייו של הסובל ממנה.
להתמודד עם הלבד. ביחד
חשוב לדעת שהרגשת בדידות שמתמשכת לאורך זמן עלולה להפוך לגורם מצוקה קשה ביותר ואף מסכן חיים ולכן התייחסות למצוקה הנובעת מהרגשת הבדידות היא חיונית ביותר, הן אם ההרגשה הזו נובעת מגורמים פסיכולוגיים והן אם מגורמים סביבתיים. בשני המקרים יש אפשרות להגיש עזרה משמעותית ולהקל מאוד את סבלו של האדם שהוצף בהרגשה זו.
הסיוע לאדם שמתמודד עם הרגשת בדידות יתמקד באבחנה של הגורמים להרגשה זו, ובהתאם לכך החלטה על סוג הטיפול המתאים, על הדגשים שינתנו בטיפול ועל המיקוד בהיבטים רגשיים, במיומנויות כאלה ואחרות ובהיבטים סביבתיים שצריך לתת עליהם את הדעת.